Kamp mot stigmatisering av psykiskt sjuka

Efter att ha läst dagens rapporteringar på Expressens hemsida undrar jag om det alls är någon mening med att försöka föra en kamp mot stigmatiseringen av psykiskt sjuka.

I en artikel går Expressen ut hårt och hävdar att vartannat mord eller dråp begick av "människor med psykisk sjukdom".
Men, lite senare i artikeln får vi veta att detta är siffror som gällde för år 2003, alltså inte för varje år så som statistiken har förts.
Man nämner också "diagnosen psykisk sjukdom", vilket är en diagnos som inte alls existerar. Ingen får diagnosen "psykisk sjukdom", man kan få diagnoser som schizofreni, bipolär sjukdom eller borderline personlighetsstörning, men en läkare varken kan eller skulle skriva "psykiskt sjuk" på ett intyg eller en sjukskrivningsblankett eftersom denna diagnos inte finns.

Detta känns som ett lysande exempel på sensations-journalistik.
Köper Svensson och Johansson dessa artiklar rakt av? Ja, förmodligen, eftersom ingen rapporterar mer nyanserat, ingen går emot sensations-journalistiken och absolut ingen i media gör något för att minska stigmatiseringen av personer med psykiatrisk diagnos.

I dagsläget lider ca 1% av den svenska befolkningen av någon form av psykos-sjukdom, det handlar alltså om ganska många personer, så givetvis är inte alla dessa personer mördare för då hade brottsstatistiken verkligen skjutit i höjden.
Nej, det flesta med psykiatriska diagnoser är långt mer en fara för sig själva än någon annan.

Jag har förvisso inga belägg för följande spekulationer, men jag skulle tro att alkohol- och narkotikarelaterade brott samt gängkriminalitet står för en långt större del av de grövre brott som begås i Sverige än de som sägs vara "psykiskt sjuka".


Som deltagare i projektet Inre Rum försöker jag i enlighet med projektets riktlinjer, att informera om psykisk sjukdom och komma med ett innifrån-perspektiv, men det känns lönlöst många gånger då media skriver som de gör. Ännu värre är nog att folk tror på vart enda ord från media och inte verkar kunna ifrågasätta det som skrivs....kanske är folk fullt upptagna av viktigare saker, som att välja marinad till kvällens grillning eller titta på den senaste förnedringssåpan.

Kommentarer
Postat av: Psyk

Jag hinner ju inte hålla koll på allt som skrivs, men tack för att du uppdaterar mig. Blir så arg på sånt där. Och så den där grejen Expressen hade för ett tag sen om bipolär light. Arg arg arg!

2008-07-07 @ 13:30:44
URL: http://psykbrytet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0