"Vansinnesdåd"

Ännu en gång rapporterar medierna om ett sk. "vansinnesdåd", detta utan veta några detaljer kring mordet på en 16-årig flicka. Dessutom listar vissa nyhetsportaler tidigare vansinnesdåd som om dessa på något sätt hör ihop - trots att det inte har något med varandra att göra.

Denna form av "nyhetsrapportering" gör mig äcklad.

"Vanliga" mord hanteras annorlunda.
"Kvinnomisshandel" hanteras definitivt annorlunda.
"Våldsamma rån" hanteras också väldigt annorlunda.
"Alkoholrelaterade brott" ja där får förövaren nästan sympatier, då alkoholen alltid ses som en ursäkt i vårt fina land.

Men, när det gäller vad som kan vara en "psykiskt sjuk" förövare, då finns inga gränser för vad en nyhetsrapportering kan få innehålla.

Som vi alla vet, så är våra stora tidningar mest ute efter att få flest "klick" på sin website eller sälja flest lösnummer. Ändå tar folk tidningarna och websiterna på allvar!
Detta bidrar inte enbart till fortsatt grav stigmatisering av psykiskt sjuka, utan även till allmänhetens fördummning.
Det hindrar sjuka människor från att söka hjälp, då de blir rädda för att stämplas som psykiskt sjuka och där med ses som "psyksjuka" av en allmänhet som tror att det som står på Aftonbladet måste vara sant.

Jag funderade en gång i tiden på att bli journalist, men idag skulle sky det yrket som pesten eftersom det enbart handlar om försäljning och "klick"- inte egentlig journalistik.

Hur djuplodande och sanningsenligt tror ni att en nyhetsportal egentligen hinner få fram material om och skriva om en händelse som skedde för 24 timmar sedan? Ok det går snabbt att skriva dessa artiklar på basnivån av det språk som svenska folket förstår, men tror ni verkligen att den information artiklarna baseras på är dubbelkollad och sann?

Nej, det är givetvis inte så. Den "information" pressen får är oftast knapp och den fylls ut med rena spekulationer.
Där till får man också räkna läckor inom tex polisen som givetvis finns. Dessa läckor är fel personer på fel plats, som säkert vill ge sken av att veta mer än det gör.

Tyvärr, media och nyhetsrapportering är urvattnad och en karusell där läckrast rubrik vinner.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0